sabato 1 novembre 2014

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η συμβολή και η προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ)


Accademia Nazionale dei Lincei, Roma, 31 ottobre


    Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς

    « Η Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει ένας τόπος πηγής έμπνευσης και δημιουργίας για το σήμερα και κινητήρια δύναμη για το αύριο».
    Στη Ρώμη βρίσκομαι από χθες , ως επίσημος προσκεκλημένος σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ομοσπονδία ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας στην Accademia dei Lincei με θέμα: «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός σήμερα"
    Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας είναι αυτή που ανέλαβε μια πολύ σπουδαία, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας και παιδείας ή ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. 
    Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού μου
    :
    « Κυρίες και κύριοι, 

    Είναι εξαιρετική τιμή και χαρά για μένα , να απευθύνομαι αυτό το απόγευμα σε όλους εσάς που εκδηλώνεται την αγάπη σας για τη χώρα μου την Ελλάδα , με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο και σας ευχαριστώ που μου δίνεται αυτή την ευκαιρία.
    Ο φιλελληνισμός ξεκίνησε τον δέκατο ένατο αιώνα , ως κίνημα συμπαράστασης προς τον υποδουλωμένο τότε Ελληνικό λαό, από τον θαυμασμό που έτρεφαν τότε οι Ευρωπαίοι της Δύσης για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.
    Ευνοήθηκε, βέβαια και από την συγκίνηση που είχαν προκαλέσει οι Ελληνικές επιτυχίες στον απελευθερωτικό αγώνα εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και από την βαθιά λύπη που προκαλούσαν οι αποτυχίες στον αγώνα αυτό.
    Σήμερα ο φιλελληνισμός μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά της συμπάθειας και της αλληλεγγύης, που είναι και αυτό πάρα πολύ σημαντικό, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπει και να προσπερνά την δημιουργική Ελλάδα.
    Η Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει ένας τόπος πηγής έμπνευσης και δημιουργίας για το σήμερα και κινητήρια δύναμη για το αύριο. Πατά γερά πάνω στις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της και τολμά να οραματίζεται περήφανα το αύριο.
    Τα βραβεία Νόμπελ του Σεφέρη και του Ελύτη, τα βραβεία στον σκηνοθέτη Θ, Αγγελόπουλο, η παγκόσμια καταξίωση του Β. Παπαθανασίου, του Θεοδωράκη, του Χατζηδάκι , της Ειρήνης Παπά , της Μαρίας Κάλας ,του Ν. Καζάντζακη, οι μεγάλοι επιστήμονες όπως οΠαπανικολάου και άλλοι πολλοί τοποθετούν την Ελλάδα στη σφαίρα αυτή.
    Η Ελλάδα ,μέσα απο τις δοκιμασίες με τι οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα ,γίνεται σύμβολο μιας Ευρώπης που αντέχει και ανοίγει δρόμους για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
    Έτσι ο φιλελληνισμός του σήμερα θα έχει μεγάλη αξία αν αναγνωρίσει τη συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
    Θα έχει σημασία όταν συμπλεύσει με τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του διαχρονικού Ελληνικού πνεύματος.
    Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό , θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του πρόεδρου της Ελληνικής Βουλής κ Ε. Μ. Και του πρωθυπουργού μας κ Α. Σ. και να σα δηλώσω ότι είμαστε ευγνώμονες και σας ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη σας για την Πατρίδα μας.
    Υποκλινόμαστε λοιπόν και αποτίουμε φόρο τιμής σε εσάς που λειτουργείτε ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας που διαπρέπει .Τέλος δεν πρέπει να μας διαφεύγει η συμβολή και η προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), της ομογένειας και του πρέσβη μας στη Ρώμη».

Nessun commento:

Posta un commento