Κριτική της Μαρίας Βουτσίνου-Κικίλια
Η Στέλλα Πριόβολου μας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά που εκδίδει ένα βιβλίο. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με πολλαπλές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της καλλιεργώντας με πάθος την επιστήμη της, Ελληνορωμαϊκή Λογοτεχνία, Κλασική, Μεσαιωνική, Αναγεννησιακή και σύγχρονη, αναζητώντας πάντα πρότυπα, σχέσεις και επιδράσεις και αναδεικνύοντας την ενότητα, τη συνέχεια και τη νεωτερικότητα κάθε εποχής στη μακρά πορεία της μέχρι σήμερα, στη σύγχρονη Ευρώπη.
Η επιτυχία του εν λόγω πονήματος έγκειται στο γεγονός ότι μας παραθέτει αποσπάσματα αυτών των μελετητών, εξαιρετικά επιτυχή και επιλεγμένα, έτσι που να αναδεικνύουν μέσα από ένα παζλ απόψεων τον θαυμασμό των σύγχρονων διανοητών για τους αρχαίους αλληλένδετους πολιτισμούς Αθήνας-Ρώμης, που οδήγησαν στη δημιουργία του πολιτισμού της σύγχρονης Ευρώπης, καθώς και για τους διαχρονικούς πολιτισμικούς δεσμούς Ελλάδας-Ιταλίας.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην αναζήτηση και ανάδειξη των δύο πολιτισμών της Ευρώπης, αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό, από τη γέννηση, εξέλιξη και συνέχειά του και προβληματίζεται για την ύπαρξη και αναβίωσή του στη σημερινή Ευρώπη. Με το νέο βιβλίο της, Οι ελληνορωμαϊκές ρίζες της Ευρώπης μέσα από τον στοχασμό Ευρωπαίων μελετητών, μας παραδίδει με πυκνό και μεστό λόγο τις απόψεις σύγχρονων διανοητών της Ευρώπης πάνω στη θεματική αυτή. Η επιλογή των παραθεμάτων αυτών αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη διανόηση, των E.R. Dodds, D. Nicholas, T.A. Szlezάk, A.A. Rosa, J. Le Goff, U. Ecco, D. Fo, και των Ελλήνων, Θ. Παπαγγελή, Γ. Μπαμπινιώτη, Φ. Κακριδή, Ν. Πετρόχειλου, Μ. Βουτσίνου-Κικίλια. Η επιτυχία του εν λόγω πονήματος έγκειται στο γεγονός ότι μας παραθέτει αποσπάσματα αυτών των μελετητών, εξαιρετικά επιτυχή και επιλεγμένα, έτσι που να αναδεικνύουν μέσα από ένα παζλ απόψεων τον θαυμασμό των σύγχρονων διανοητών για τους αρχαίους αλληλένδετους πολιτισμούς Αθήνας-Ρώμης, που οδήγησαν στη δημιουργία του πολιτισμού της σύγχρονης Ευρώπης, καθώς και για τους διαχρονικούς πολιτισμικούς δεσμούς Ελλάδας-Ιταλίας. Απόψεις και στοχασμοί, που ενώ καταλήγουν στην ίδια παραδοχή, μαρτυρούν την προσωπική και υποκειμενική διαδρομή στον χρόνο, από την Ελλάδα στη Ρώμη και στη συνέχεια στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό, ιδωμένο με τα μάτια επιστημόνων που πίστεψαν και αγάπησαν τους ποιητές, τους στοχαστές, τους γονείς και τους σπουδαίους δασκάλους που δίδαξαν και ανέδειξαν αυτόν τον πολιτισμό.
Η παράθεση των απόψεων για την κάθε εποχή και την πορεία του πολιτισμού στον χωροχρόνο της Ιστορίας της παιδείας της Ευρώπης γίνεται με πολύ παραστατικό τρόπο, αφού η Στέλλα Πριόβολου πολύ εύστοχα συνδέει αρχαιότητα ελληνική, ρωμαϊκή, Βυζάντιο, Χριστιανισμό, Μεσαίωνα, Αναγέννηση και σύγχρονη πραγματικότητα, ταξιδεύοντάς μας στην πορεία και εξέλιξη του πολιτισμού, της διανόησης, με τους προβληματισμούς τής κάθε εποχής, την εξέλιξη και την επιβίωσή της στο σήμερα.
Τέλος, αξιέπαινη είναι η εύστοχη αποστροφή της για τη σύγχρονη ενωμένη Ευρώπη, με τα προβλήματα και την τεράστια οικονομική κρίση που τη μαστίζει, και η προτροπή στους κληρονόμους λαούς αυτής της ελληνορωμαϊκής παιδείας να βοηθήσουν και να διδάξουν την Ευρώπη του σήμερα πώς να βρει τον δρόμο που έχει χάσει, με βάση το παρελθόν, και πώς να αποφύγει τον κίνδυνο να γυρίσει ξανά σε έναν σκοτεινό και θλιβερό Μεσαίωνα.
http://diastixo.gr/kritikes/meletesdokimia/3058-ellinoromaik-riza
Nessun commento:
Posta un commento