venerdì 20 novembre 2015

Oι διαδικασίες για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Την ανάγκη συντονισμού Ελλάδας-Κύπρου για τον Απόδημο Ελληνισμό επισήμαναν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ο Μ. Κόκκινος και ο Φ. Φωτίου.
Share on FacebookΜοιράσου στο TwitterPrintEmailBack
Την κοινή τους βούλησή για την ενεργοποίηση και αναβάθμιση του συντονισμού των πολιτικών και των δράσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου για τον Απόδημο Ελληνισμό, εξέφρασαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος και ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου. 
«Από το 2013 υπάρχει συμφωνία συμπόρευσης Ελλάδας-Κύπρου σε θέματα αποδήμου. Την υπογράψαμε, χαρήκαμε και την αφήσαμε στα συρτάρια» ανέφερε ο κ. Κόκκινος ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση της αδρανούς  συνεργασίας. 
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Φωτίου, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Συντονισμός πολιτικών και δράσεων για τους Απόδημους του Ελληνισμού», επισήμανε πως ένας εκ των στόχων της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι και η συζήτηση για ενεργοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών του προγράμματος συνεργασίας ζητημάτων διασποράς που έχουν υπογραφεί από το 2013 και τόνισε την ανάγκη επανασύστασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυπριακής ομογένειας. 
Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως το νομοσχέδιο για στο ΣΑΕ θα προβλέπεται συμμετοχή και των Κυπρίων. 
«Χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη των οργανωμένων συνόλων της διασποράς σε κρίσιμα θέματα, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό» ανέφερε ο κ. Φωτίου και υπογράμμισε πως καθίσταται ολοένα και πιο ζωτική για τα εθνικά μας συμφέροντα. «Η πρόσβαση και η επιρροή τους στα κομβικής σημασίας κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού πρέπει να επιβεβαιωθεί, να τύχει ενθάρρυνσης, υποστήριξης και καθοδήγησης από τα δύο εθνικά κέντρα με τρόπο σχεδιασμένο, διατηρώντας τη διακομματική συναίνεση και με γνώμονα πάνω από όλα το καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον» προσέθεσε. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως εν μέσω των ραγδαίων κοινωνικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας, παράγοντες ειρήνης στην περιοχή και ως αξιόπιστες γέφυρες της ΕΕ με χώρες της Μέσης Ανατολής, «των οποίων ο βαθμός σταθερότητας επηρεάζει άμεσα και την ευημερία της ΕΕ».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής έγινε γνωστό πως οι διαδικασίες για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας βρίσκονται στην τελική ευθεία. 
«Η ημέρα της Ελληνοφωνίας θα είναι μια μέρα που όλος ο κόσμος θα μιλάει ελληνικά, μια μέρα ορόσημο, μια μέρα γιορτής για την Ελληνοφωνία» τόνισε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος. 
Μάλιστα, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η 20η Μαΐου του 2016 θα είναι η πρώτη φορά που θα εορταστεί η Ημέρα της Ελληνοφωνίας. 
«Το θέμα έχει δρομολογηθεί, ήδη έχουμε τις θετικές αποφάσεις από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού, και τώρα η υπόθεση βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών για να καθιερωθεί από τον κ. Κουρουμπλή σαν ημέρα στην Ελλάδα» ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ο κ. Πλευράκης. Αυτό θα είναι το πρόκριμα να πάει στον ΟΗΕ, προσέθεσε και διευκρίνισε πως θα καθιερωθεί μέσω της UNESCO. 
Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου συμφώνησε με την καθιέρωση της ημέρας ελληνοφωνίας και τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνόφωνης παιδείας στο εξωτερικό. 
Τέλος, ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίαςειδική μνεία έκανε για τους αγνοούμενους καταδρομείς του πολεμικού αεροσκάφους τύπου Νοράτλας που κατέπεσε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.  Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η ανασκαφή ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ότι εντοπίστηκαν «όλους όσους νομίζαμε ότι ήταν εκεί» και πως σε ένα με δύο μήνες, «θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα οστά αυτών των παιδιών, ώστε να ταφούν με τις παραδόσεις και τις πρέπουσες τιμές». 
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ Αθήνα, 19/11/2015, 23:37, Δημήτρης Μάνωλης.

http://www.ggae.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1779&cnode=22

Nessun commento:

Posta un commento