domenica 1 novembre 2015

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μας, φίλε και συνοδίτη Μιχάλη


Οδυσσέας Ελύτης

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική


Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες

με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων

όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...

Εκεί ρόδια, κυδώνια
θεοί μελαχροινοί, θείοι κ' εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια.
Και πνοές από τη ρεμματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο

σπάρτο και πιπερόριζα

με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων

ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!

Εκεί δάφνες και βάγια
θυμιατό και λιβάνισμα

τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια

στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντιλα ,

κνίσες, τσουγκρίσματα

και Χριστος Ανέστη

με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων!
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου...

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του ΄Υμνου !

Η πρόταση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την Παγκόσμια ημέρα Ελληνοφωνίας, μια ημέρα που όλος ο κόσμος θα μιλάει ελληνικά! Μιά πολυετής προσπάθεια της ομοσπονδίας Ελλήνων ομογενών Ιταλίας του Προέδρου της Jannis Korinthios και του Διοικητικού της Συμβουλίου, που φτάνει στο τέλος της! Η μέρα που ορίστηκε από την Γ.Γ.Α.Ε. είναι η 20η Μαΐου εκάστου έτους, ημέρα γέννησης του Σωκράτη και αναμένεται η σχετική προσθήκη σε απόφαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, η έκδοση του προβλεπόμενου Προεδικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η τυπική αναγνώριση από τον Ο.Η.Ε. και την UNESCO. Θερμά ευχαριστώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά τον αναπληρωτή μου Δημήτρη Πλευράκη και όλους τους συνεργάτες μου καθώς όλους και όλες όσοι συνέβαλαν και θα συνεχίσουν μέχρι τέλους αυτήν την προσπάθεια! 
Μιχάλης Κόκκινος, Γεν. Δντής ΓΓΑΕ

Αν είναι κάτι που ενώνει στενά  Έλληνες και Ομογενείς της Διασποράς αυτό είναι κυρίως η γλώσσα και ο πολιτισμός που η ίδια η γλώσσα μας διακινεί και μετακενώνει από χιλιετίες στις επερχόμενες γενιές. Είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά των προγόνων μας. Είναι η ιερή παρακαταθήκη που οφείλουμε να διαφυλάξουμε για να την περάσουμε στα παιδιά μας. Είναι η ταυτότητά μας!
Όταν η Ομοσπονδία παρουσίασε την πρόταση πριν ενάμιση χρόνο, έτυχε ευρείας αποδοχής σε όλο τον κόσμο. Καταρχήν είχε τη μεγάλη στήριξη του Πρέσβυ της Ελλάδος στη Ρώμη, κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, του τότε Γεν. Δντή της ΓΓΑΕ, Πρέσβυ κ. Γ. Λ. Μαρκαντωνάτου και του προέδρου της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτή κ. Σ. Αναστασιάδη. Η Ομοσπονδία ανέλαβε αμέσως τη συλλογή υπογραφών στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο. Στην Ιταλία την συλλογή υπογραφών ανέλαβαν με ενθουσιασμό η Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και οι κατά τόπους Κοινότητες. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος πρωτοστάτησε με όλους τους εφημερίους στη συλλογή υπογραφών σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως.
Στη συνέχεια η ΟΕΚΑΙ παρουσίασε επίσημα, τον Ιούλιο του 2014, την πρόταση στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και τον Οκτώβριο του ίδου έτους στα μέλη της εν λόγω Επιτροπής, που την αποδέχτηκαν ομόφωνα. 
Τον Δεκέμβριο του 2014 τα προεδρεία της ΟΕΚΑΙ και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας ενημέρωσαν σε μια κοινή συνεδρίαση τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Απόδημου Ελληνισμού και Μορφωτικών Υποθέσεων για τις κοινές δράσεις προβολής της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
Και η τότε Γεν. Δντρια  της ΓΓΑΕ, πρέσβυς κα Αικ. Κόικα, αγκάλιασε με θέρμη την πρόταση της ΟΕΚΑΙ και ανέλαβε να την προωθήσει χωρίς καθυστέρηση.
Η ΟΕΚΑΙ συνοδοιπορεί και με τον τωρινό Γεν. Δντή της ΓΓΑΕ, κ. Μιχ. Κόκκινο, που όχι μόνο υποστηρίζει την πρόταση καθιέρωσης της Ημέρας αλλά και στηρίζει εμπράκτως όλες τις δράσεις και τα προγράμματα του ΔΣ της ΟΕΚΑΙ. 

Η γλώσσα μας,
γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη,
μας ενώνει.
Κοινή μας έγνοια,
φίλε και συνοδοιπόρε Μιχάλη,
η γλώσσα μας.

Γιάννης Κορίνθιος, απερχόμενος πρόεδρος ΟΕΚΑΙ

Nessun commento:

Posta un commento