martedì 3 novembre 2015

Άμεση προώθηση στη Βουλή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας. Ένας μεγάλος άθλος του απερχόμενου ΔΣ της ΟΕΚΑΙ.

O υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ομογένειας Γιάννης Αμανατίδης στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς: Άμεση προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας. Ένα πρώτο βήμα είναι η καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρας γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας». Ένας μεγάλος άθλος του απερχόμενου ΔΣ της ΟΕΚΑΙ.

Σε εγρήγορση μπαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στα θέματα του ελληνισμού της Διασποράς με συγκεκριμένους στόχους και εργαλεία. 
Εκκίνηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), διεύρυνση της πιλοτικής ηλεκτρονικής διασύνδεσης των αρμοδίων θεσμικών οργάνων για ΚΕΠ των αποδήμων, ψηφιοποίηση των αρχείων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και άμεση προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας είναι τα πρώτα βασικά θέματα που μπαίνουν προς άμεση υλοποίηση όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ομογένειας Γιάννης Αμανατίδης στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και ο συντονισμός της δράσης των μελών της Επιτροπής». «Αποσκοπούμε στην αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων» τόνισε ο κ. Αμανατίδης παρουσιάζοντας τον γενικό σχεδιασμό του ΥΠΕΞ και τις πρωτοβουλίες που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται με τη συνδρομή της ΓΓΑΕ. Ειδικότερα σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, όπως είπε ο υφυπουργός, «έχει ξεκινήσει εκ νέου μελέτη της νομοθεσίας και των σχετικών υπουργικών κανονιστικών αποφάσεων» «ώστε να προκύψει ένα συγκροτημένο νέο νομικό πλαίσιο που θα θέτει σαφείς κανόνες και προϋποθέσεις, θα καθορίζει με σύγχρονες διαδικασίες τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων στην αλλοδαπή και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας». «Συγκροτούμε» πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης «ομάδα εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την εντός τριμήνου ολοκλήρωση του νέου κανονιστικού πλαισίου» το οποίο θα είναι «έτοιμο και ψηφισμένο μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, πριν τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών του επόμενου έτους. Οι άξονες που θα πρέπει να κινηθεί η ομάδα εργασίας είναι να χαραχθεί η Εθνική Εξωτερική Πολιτική στην Εκπαίδευση και παράλληλα η Εκπαιδευτική Πολιτική». 
Στη σημασία του Πολιτισμού και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον απόδημο ελληνισμό και τη μητέρα Ελλάδα αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος. «Το πιο ισχυρό μας όπλο δεν είναι ο τουρισμός αλλά ο πολιτισμός, διότι αυτό συγκινεί τους ομογενείς» είπε κάνοντας αναφορά στις πολυεπίπεδες δραστηριότητες της ΓΓΑΕ το τελευταίο επτάμηνο, η οποία τους θερινούς μήνες ειδικότερα είχε διοργανώσει πολλές και μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Στην προσπάθεια καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας αναφέρθηκε ο υποδιευθυντής της ΓΓΑΕ Δημήτρης Πλευράκης εξηγώντας στα μέλη της Επιτροπής ότι προτάθηκε η 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας». Μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και της διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού και έχει ως επόμενα βήματα την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν την αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ανέφερε το σχέδιο με τους βασικούς άξονες της ομογενειακής πολιτικής. Την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό, την ποσοτική καταγραφή του στις πέντε ηπείρους, καθώς και, μεταξύ άλλων, την ανάγκη διαπολιτισμικής παιδείας και ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας. 
Θέμα Γενοκτονίας των Ποντίων Εντάσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής είχε δημιουργήσει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων μετά από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη. 
Το θέμα έθιξε πρωτίστως ο αντιπρόεδρος Σάββας Αναστασιάδης ο οποίος χαρακτήρισε ως ανιστόρητες τις δηλώσεις του κ. Φίλη οι οποίες «προκαλούν και τα θύματα και τους απογόνους και τον ελληνικό λαό, αλλά και προκαλούν και απαξιώνουν την ελληνική Βουλή που αποφάσισε σχετικά με την Γενοκτονία». Ο ίδιος έθεσε και θέμα του διορισμού του κ. Κόκκινου στη θέση του επικεφαλής της ΓΓΑΕ τονίζοντας ότι μέχρι τώρα την κάλυπτε διπλωμάτης του ΥΠΕΞ. Ο κ. Αμανατίδης απαντώντας τον κ. Αναστασιάδη και απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής επανέλαβε τη σχετική δήλωση που είχε κάνει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο περιστύλιο της Βουλής: «Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν. Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει». Σε παρέμβασή του ο Αντώνης Γρέγος της Χρυσής Αυγής είπε ότι το κόμμα του θα προβεί σε μήνυση κατά των δηλώσεων του κ. Φίλη.


.
Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Αμανατίδη

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, είχαμε θέσει δύο στόχους: αφενός την ενεργοποίηση της Πολιτείας και αφετέρου την κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς, με ένα όραμα: την ουσιαστική και ισχυρή σχέση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την μητέρα πατρίδα.
Σήμερα βρίσκομαι ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να σας παρουσιάσω τα πρώτα, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, την οποία εποπτεύουμε.
Η σχέση αυτή μεταξύ των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί την μόνη εγγύηση για την ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Υποχρέωση, λοιπόν, για εμάς συνιστά η επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα άυλο, αλλά δυναμικό κεφάλαιο για τη χώρα μας. 
Ξεκινώντας από την κορυφή, εκκινούμε νομοθετική πρωτοβουλία για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, με δημοκρατική αυτοοργάνωση του θεσμού και την ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητάς του εντός και εκτός συνόρων.
Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε και ουσιαστική σχέση μεταξύ των Ελλήνων του Εξωτερικού και του Εσωτερικού και στην καθημερινότητά τους, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν στο σύνολό τους τη δημόσια διοίκηση.
Για πρώτη φορά, προχωρούμε στην Ηλεκτρονική διασύνδεση των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων ανά τον πλανήτη με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, οι Έλληνες της Διασποράς θα μπορούν να εξυπηρετούνται εφάμιλλα με τους Έλληνες του εσωτερικού, καθώς θα μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος στη χώρα διαμονής τους να εκδίδουν πάσης φύσεως πιστοποιητικά (πχ. Γέννησης, πλησιέστερων συγγενών κτλ), αλλά και να ρυθμίζουν ζητήματα όπως το εθνικό Κτηματολόγιο κά.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε στην Ρόδο και έπεται νέος κύκλος πιλοτικής εφαρμογής στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Παράλληλα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να αναδείξουμε τη διαχρονική παρουσία, αλλά και το εύρος των δυνατοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δρομολογήσει την ψηφιοποίηση του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) για επιστημονικούς σκοπούς και πρώτη φορά.
Με τον τρόπο αυτό, ερευνητές, Έλληνες και μη, θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχειακό υλικό, τίτλους βιβλίων και δημόσια έγγραφα, που σχετίζονται με τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Την ίδια ώρα, αξιοποιούμε και διπλωματικούς πόρους στα πεδία της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, πολλαπλασιάζοντας δυνητικά τα επίπεδα παρέμβασής μας στο διεθνές περιβάλλον.
Ένα πρώτο βήμα είναι η καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρας γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας». Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και της διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού. Απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν η αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO.
Γίνεται, συνεπώς αντιληπτό ότι αποσκοπούμε όχι μόνο στην ενίσχυση των δεσμών του Μητροπολιτικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά πρωτίστως την αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων σε μία νέα βάση, λειτουργική, σύγχρονη και αποτελεσματική.
- See more at: https://left.gr/news/g-amanatidis-oysiastiki-kai-ishyri-shesi-ellinon-exoterikoy-kai-esoterikoy#sthash.CiBfvz45.dpuf


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113838040


http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/dhmosio/81809/oi-stoxoi-tis-omogeneias-sti-synedriasi-tis-epitropis-ellinismoy-tis-diasporas

Nessun commento:

Posta un commento