sabato 31 ottobre 2015

«ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 20ης ΜΑΙΟΥ ΩΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»



Η έκκληση για  καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού προήλθε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) με έγγραφό που απηύθυνε  στον Εξοχότατο  Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας και στους Υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού  και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  (επιστολή ΟΕΚΑΙ,  ΑΠ  32/17.6.2014). 
Παρόμοια επιστολή εστάλη και στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και  στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και  Παιδείας της Κύπρου (επιστολή ΟΕΚΑΙ,  ΑΠ 40/5.7.2014)
Στην επιστολή προτεινόταν ως ημερομηνία η 10η Δεκεμβρίου, η ημέρα που έγινε από τη Σουηδική Ακαδημία,  η τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γεώργιο Σεφέρη,  το 1963. 
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 , αναφορικά με το εν λόγω θέμα, η κα Τζιτζικώστα- Παπαχριστοπούλου, πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής της  UNESCO, επεσήμανε ότι η  10η  Δεκεμβρίου είναι η ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έτσι, πάρθηκε απόφαση να προταθεί η 24η  Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα ανακοίνωσης της βράβευσης  από τη Σουηδική Ακαδημία,  του Γεωργίου Σεφέρη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Ελληνισμού  της Διασποράς, της 15ης  Οκτωβρίου, κατά την οποία υποστηρίχθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η ως άνω εν θέματι πρόταση  την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ κ. Γιάννης Κορίνθιος, μαζί με τον γραμματέα Νίκο Φράγκο και τον σύμβουλο Δημήτρη Φέσσα, καθώς και της κοινής συνεδρίασης με την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, της 17ης Δεκεμβρίου  (παρόντων των κ. Γιάννη Κορίνθιου και Νίκου Φράγκου καθώς και του προέδρου της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, καθ. Marco GALDI), κατά την οποία στο πλαίσιο της παρουσίασης των κοινών δράσεων της OEKAI και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά,  η συναίνεση για την προώθηση της ως άνω πρότασης,  στάλθηκε από την ΓΓΑΕ  σχέδιο εισηγητικής έκθεσης, στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού  προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κείμενο εργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Εξωτερικών. Παιδείας και  Πολιτισμού  για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με την  καθιέρωση   της 24ης Οκτωβρίου ως ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικής Παιδείας (επιστολές ΓΓΑΕ ΑΠ 4684/18.12.2014 και ΑΠ 4685/18.12.2014 ).
Στις 18.12.2014 με απόφασή της ΑΠ 241 η ΚΕΔΕ στηρίζει την πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ. 
Στις 20.4.2015 με νεώτερη επιστολή της η ΓΓΑΕ επανέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την παράκληση να γνωστοποιήσει τυχόν  σχετικές παρατηρήσεις του στο σχέδιο της εισηγητικής έκθεσης που του είχε αποσταλεί, προκειμένου να προχωρήσουν οι  δέουσες ενέργειες. (επιστολή ΓΓΑΕ ΑΠ 1121/ 20.4.2015) 
Εν τω μεταξύ, μετά την επισήμανση του Αναπληρωτή Γενικού Δ/ντού της ΓΓΑΕ  κ. Δ. Πλευράκη ότι η  24η Οκτωβρίου  είναι παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ αναζητήθηκαν νέες ημερομηνίες . 
Μετά από ενδελεχή αναζήτηση θεωρείται ότι η καταλληλότερη  ημερομηνία για την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικής Παιδείας είναι η 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, όπως αυτή προσδιορίζεται σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες των Αρχαίων Συγγραφέων.  
Η 20η Μαΐου εμπεριέχει επίσης το πλεονέκτημα να βρίσκεται μία ημέρα πριν από την παγκόσμια ήδη καθιερωμένη ημέρα πολιτισμού και ακριβώς ένα μήνα μετά από την 20η  Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως ημέρα κινεζικής γλώσσας. 
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και ως αφετηριακό σημείο εκκίνησης και συμβολικό στίγμα της προσπάθειας διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, η καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ως ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στην Ελλάδα με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος χωρίς να προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Η 20η Μαΐου επιλέχθηκε ως η ημέρα γέννησης, σύμφωνα με φιλολογικές πηγές της αρχαιότητας, του Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι, Β’ 44 και Απολλόδωρος, Χρονικά, FGrH 244 F34).
Ο Σωκράτης υπήρξε μία ξεχωριστή προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας, ενώ σήμερα τοποθετείται σε περίοπτη θέση στην παγκόσμια σκέψη. Πρόκειται για τον φιλόσοφο, με τη σημαντικότερη συμβολή στην παγκόσμια κληρονομιά. Μέσα από τα γλαφυρά έργα του μαθητή του, Πλάτωνα, η σκέψη του Σωκράτη θέτει τα θεμέλια του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Γνήσιο τέκνο της αθηναϊκής δημοκρατίας, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος  υμνεί τον ανθρώπινο Λόγο και αναδεικνύει τη σημασία της κριτικής σκέψης και της παιδείας. 
Οι ιδέες του Σωκράτη, όπως εκφράζονται στην αρχαία ελληνική γλώσσα, καταδεικνύουν τον πλούτο της. Η λεπτότητα και η καλλιέργεια της πλατωνικής γραφής είναι δείγμα μιας γλώσσας που επιβιώνει και εξελίσσεται αδιάλειπτα μέσα στην ιστορία και είναι ικανή να εκφράσει τις υψηλότερες ιδέες.

Μετά την καθιέρωση αυτή στην Ελλάδα και στην Κύπρο η επόμενη προοπτική θα είναι η καθιέρωση με την ΟΥΝΕΣΚΟ της 20ης Μαΐου και ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 



Γιάννης Κορίνθιος, απερχόμενος πρόεδρος ΟΕΚΑΙ

Φωτογραφίες από τις διάφορες συναντήσεις του Προεδρείου της ΟΕΚΑΙ 













Nessun commento:

Posta un commento