martedì 5 gennaio 2016

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Διϋπουργικής για την Εκπαίδευση των Ελληνόπουλων εξωτερικού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ξεκίνησαν την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 οι εργασίες της Διϋπουργικής Επιτροπής  διερεύνησης του νομοθετικού πλαισίου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση, η οποία συστάθηκε με διυπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Εξωτερικών.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τη σύμπραξη και του Υπουργείου Εξωτερικών – διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου μέχρι το Μάρτιο του 2016 να έχει κατατεθεί το νέο Νομοσχέδιο που θα διέπει εφεξής τα αφορώντα στην εκπαίδευση των Ελληνόπουλων του εξωτερικού.
Η Επιτροπή, αποτελείται από τους: Πρόεδρο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και τους: καθηγητή Κουζέλη Γεράσιμο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής,  καθηγητή Γιάννη Καζάζη, Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Πρέσβη της Ε1/ Διεύθυνσης Εκπαιδευτικών ΥΠΕΞ κ. Παραζίκη,  Κα Γκότα υπεύθυνη εμπειρογνώμονα για την επιλογή των Εκπαιδευτικών Συντονιστών,  Κα Εύα Παπαδάτου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και την κα Δόλου Διευθύντρια της Διεύθυνσης  Παιδείας Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
Στο διάλογο (η διϋπουργική θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα) θα λάβουν μέρος εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων, εξέχοντες καθηγητές με γνώση του αντικειμένου, ομογενειακοί σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών καθώς και δασκάλων-καθηγητών από όλες τις ομογενειακές παροικίες.
Ο διάλογος θα διεξαχθεί μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα αναρτηθεί και όπου θα καταχωρούνται όλες οι προτάσεις-ενστάσεις κλπ. των ομογενών καθώς και όλες οι προτάσεις κλπ. της Διϋπουργικής.
Είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται μία τέτοια Επιτροπή για τα εκπαιδευτικά θέματα της Ομογένειας.
Κατά την έναρξη των εργασιών της απεύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα εκπαίδευσης εξωτερικού Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Τα μέλη της Επιτροπής για την παιδεία των Ομογενών.
Τα μέλη της Επιτροπής για την παιδεία των Ομογενών.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Παιδείας Θεοδώσης Πελεγρίνης ανέφερε ότι « η Επιτροπή αναλαμβάνει ένα άκρως σημαντικό για την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων του εξωτερικού έργο. Καλείται να εισηγηθεί ένα νέο ευέλικτο, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις νομοθετικό πλαίσιο της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού σε αντικατάσταση του παλαιού νόμου, ο οποίος έχει υποστεί πάνω από 30 μεταβολές, γεγονός που τον καθιστούσε δυσλειτουργικό. Ευελπιστούμε από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα σχολεία μας στο εξωτερικό να λειτουργούν βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, με πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.»
Τις εργασίες παρακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Κόκκινος, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Ήταν μια ανάγκη της ελληνικής ομογένειας που παίρνει σάρκα και οστά χάρη στις άμεσες ενέργειες των δύο Υφυπουργών Θεοδόση Πελεγρίνη και Ιωάννη Αμανατίδη. Εύχομαι η επιτροπή αυτή να πετύχει στο έργο της και να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής εκπαίδευσης για να προσφέρει το πολύτιμο αγαθό της ελληνομάθειας σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα όπου γης».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου δήλωσε με το πέρας της πρώτης συνεδρίασης: « Πρόκειται για μια προσπάθεια ορθολογικοποίησης και προώθησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού. Η διαπίστωση ότι μέχρι σήμερα η δομή και λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης έχει προβλήματα καθιστά αναγκαία την αναμόρφωση του συστήματος ελληνομάθειας για προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών εκεί όπου η ομογένεια το έχει απόλυτη ανάγκη».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ Panhellenic Post

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνόγλωσση Εκπαίδευση των Ελληνόπουλων του εξωτερικού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι και το σπουδαιότερο, ζήτημα που απασχολεί την όπου γης ομογένεια. Με το θέμα αυτό καταπιάνεται από σήμερα η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από τα δύο υπουργεία, Παιδείας και Εξωτερικών και η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά το Πρωϊ της Τρίτης 5 Ιανουαρίου 2016.
MKokkinos
Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Μετά τις εργασίες της Επιτροπής, συζητήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο, ο οποίος επίσης συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής. Το πρώτο ερώτημα που μας ήλθε στα χείλη ήταν αν στις εναρκτήριες εργασίες της Επιτροπής, από πλευράς Ομογένειας, παραβρέθηκαν κάποιοι παράγοντες και, φυσικά, εάν θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις της ομογένειας  και οι θέσεις δασκάλων και καθηγητών του εξωτερικού, πάνω στο θέμα  αυτό.
Ο κ. Κόκκινος, παρομοίασε την όλη μεθόδευση με  τροχό ποδηλάτου. Όπως εξήγησε στην Panhellenic Post, η Επιτροπή, θα έχει δυνατότητα να συνδέεται με τους εκπροσώπους της ομογένειας, δηλαδή Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης, Διευθυντές Σχολείων  κλπ. Έτσι, είπε, όλοι αυτοί θα μπορούν να παίρνουν πληροφόρηση, θα συνεδριάζουν, θα παίρνουν γνωμοδοτήσεις για τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα για τις ανάγκες που υπάρχουν,  ακόμα και με συμβούλους και ειδικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, προκειμένου όλοι αυτοί να συμπράξουν στο έργο της Επιτροπής.
Επίσης, πρόσθεσε, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να υπάρχει  διαβούλεση με τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή ειδικών κλπ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Panhellenic Post,  θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου θα συλλέγονται κατ αρχάς όλες οι προτάσεις από δασκάλους, καθηγητές ή ακόμα και από έναν γονέα, ο οποίος θα μπορεί να παρουσιάσει ένα πρόβλημα που τον απασχολεί σε σχέση με την εκπαίδευση του παιδιού του.  Επίσης, αν υπάρχουν ομαδικά αιτήματα (π.χ. εκπαιδευτικών)  θα μπορούν και αυτά να αποστέλλονται στην Επιτροπή προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην νέα νομοθεσία.
Απόφαση της Επιτροπής είναι να συνδεθούν με όλους τους θεσμικούς φορείς, με τις Κοινότητες με τους Συλλόγους Γονέων  και Κηδεμόνων και με τους Συντονιστές για να δουν τα διαφορετικά συστήματα και το τι ισχύει σε κάθε περιοχή.
Ιδιαίτερα επισημαίνεται ο ρόλος και η συμμετοχή του καθηγητή Γιάννη Καζάζη. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για πρώτη φορά παίρνει θεσμικό ρόλο προκειμένου να πιστοποιηθούν τα σχολεία του εξωτερικού που διδάσκουν την ελληνική Γλώσσα.
Σε ό,τι αναφορά τις προθεσμίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Panhellenic Post, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει η Επιτροπή να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και να έχει υποβάλει  νομοσχέδιο. Αυτό, τουλάχιστον,  είναι η επιθυμία των δύο Υφυπουργών κ.κ. Γιάννη Αμανατίδη και Θεοδώση Πελεγρίνη.
Το νομοσχέδιο θα κοινοποιηθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και μέσω των Πρεσβειών, Προξενείων Συλλόγων κλπ. προς την ομογένεια και από το Υπουργείο Παιδείας στους δικούς του φορείς,  έγκαιρα  για διαβούλευση, ώστε να μην μείνει κανείς έξω από το διάλογο.
Πάντως, σύμφωνα με ενήμερους κύκλους, η Επιτροπή θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα.
Η ΡΗΡ ρώτησε σχετικά τον Γενικό κ. Κόκκινο ο οποίος αναγνώρισε ότι ο χρόνος είναι πιεστικός, εκτίμησε, όμως, πως επειδή η Επιτροπή έχει «αξιόλογα μέλη», όπως είπε,  «εγώ αισιοδοξώ όσον αφορά την ποιότητα και την ταχύτητα που καλείται να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους» .
«Μέσα σε δυο μήνες  ουσιαστικά καλείται η Επιτροπή να βγάλει αποτέλεσμα. Να βγάλει δηλαδή καινούργια νομοθεσία η οποία  θα καλύψει ολόκληρη την οικουμένη. Είναι ένα τεράστιο έργο. Και όπως είπα στην Επιτροπή, θα καταργήσουμε μία νομοθεσία η οποία απέτυχε. Γιατί απέτυχε; Γιατί η παλιά νομοθεσία, Ο Νόμος Γεννηματά, δηλαδή, τροποποιήθηκε 34 φορές»!
Τέλος, ρωτήσαμε τον Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ κ. Κόκκινο «αν  αυτά που θα πούν ή θα προτείνουν οι ομογενείς θα ληφθούν υπόψη και δεν θα επιβληθούν μονομερώς οι αποφάσεις της Αθήνας…
-«Δεν υπάρχει τίποτα το προαποφασισμένο», είπε στην Panhellenic Post ο κ. Κόκκινος. Και πρόσθεσε: «Ξεκινάει ένας Νόμος εκ του μηδενός, με ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά τους. Που έχουν βαθιά γνώση της Παιδείας και της Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίοι. Ο Πρόεδρος Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου , είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση. Και φυσικά, ναι, θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι απόψεις των ανθρώπων που έχουν να κάνουν με την Εκπαίδευση και των Λειτουργών της Εκπαίδευσης, Καθηγητών, Δασκάλων , Συντονιστών Εκπαίδευσης, Γονέων και Κηδεμόνων».

Nessun commento:

Posta un commento