lunedì 18 maggio 2015

Περιήγηση στα ίχνη της ελληνικής διασποράς στη Νάπολη

http://comunitaellenicanapoli.it/el/itinerario-sulle-tracce-della-diaspora-greca-a-napoli-2/

Επίσκεψη και ξενάγηση στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στην βασιλική του San Giovanni Maggioreυπό την επιμέλεια του Γιάννη Κορίνθιου και Alfredo Ledonne

Corenzio_01
Belisario Corenzio – Ο Ευαγγελισμός, 1616 (λεπτομέρια)
Η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του δήμου Νεάπολης Ο ΜΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ 2015 διοργανώνει, Σάββατο 16 Μαίου 2015, την ξενάγηση «στα ίχνη της ελληνικής διασποράς στη Νάπολη» ως καίριο σημείο κατανόησης όχι μόνο της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού, αλλά και της ιστορίας της ίδιας της Ευρώπης στη σύγχρονη εποχή.
Το πρόγραμμα της ξενάγησης είναι το ακόλουθο:
ώρα 10:00, εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου των Ελλήνων, Via San Tommaso d’Aquino | già Vico dei Greci, 51 – 80133 Napoli
ώρα 11:30, βασιλική του San Giovanni Maggiore, Vico Santa Maria dell’Aiuto – 80134 Napoli
ώρα 12:30, βασιλική του San Giovanni Maggiore – Στα ίχνη της Ελληνικής Μουσικής: Μια διαδρομή από την δημοτική και λαική μουσική παράδοση έως το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Παίζουν οι μουσικοί: Simona Schettini, φωνή – Roberto Trencaκιθάρα, τζουρά, μπουζούκι – Marco di Paloβιολοντσέλο, κιθάρα – Lorenzo Milettiούτι, κιθάρα.
Είσοδος ελεύθερη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου είναι ο αρχαιότερος ναός της Ελληνικής  Διασποράς στην Δύση όπου κατέφυγε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και είναι το πνευματικό κέντρο τη Ελληνικής Ομογένειας στην πόλη για σχεδόν πέντε αιώνες. 
Ο Θωμάς Ασσάν Παλαιολόγος, γιός του Δημήτρη Ασσάν των Πριγκήπων της Αχαίας και της Κορίνθου και ανηψιός του Δημήτρη Παλαιολόγου, βρήκε καταφύγιο στην Νάπολη όπου και οι Αραγονέζοι υου απέδωσαν τιμές και προνόμια.
Ο Θωμάς Ασσάν Παλαιολόγος έκτισε το 1518 στην συνοικία San Giuseppe το παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων και τοποθέτησε το δικό του οικόσημο: δυο αναρριχόμενοι χρυσοί λέοντες που κρατούσαν ένα ασημένιο σπαθί με κόκκινο φόντο.
Η μικρή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων κτισμένη απο΄τους Παλαιολόγους πήρε γρήγορα όχι μόνο την βασιλική προστασία αλλά και την βασιλική προικοδότηση pro majori amplitudine et ornatu.
Η εκκλησία, ενώ στο παρελθόν ήταν ένα απο τα υψηλότερα κτίρια της συνοικίας, είναι σήμερα το μοναδικό οικοδόμημα που σώζεται απο την παλιά Vico de’ Greci. Ευτυχώς διέφυγε απο μια προγραμματισμένη κατεδάφιση αλλά παραμένει πνιγμένη ανάμεσα σε ψηλά κτίρια που κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια της εξυγίανσης της συνοικίας Carità μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ SAN GIOVANNI MAGGIORE

Οι εξαιρετικές διατάξεις σε στρώματα στο εσωτερικό της μνημειώδους βασιλικής του San Giovanni Maggiore την κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο γοητευτικά αρχιτεκτονικά συγκροτήματα της Νάπολης.
Ακολούθως ο Θωμάς Ασσάν Παλαιολόγος έκτισε το  1522-1523, ένα οικογενειακό παρεκκλήσιο στο εσωτερικό της βασιλικής του San Giovanni Maggiore, αφιερωμένο στην Παναγία την Περίβλεπτο. Η τοιχογραφία της Παναγίας της Περίβλεπτου είναι ένα αντίγραφο μιας εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά ο οποίος θεωρείται στην χριστιανική παράδοση ο πρώτος αγιογράφος της Παναγίας.
Η ανέγερση του οικογενειακού παρεκκλησίου (το δεύτερο του αριστερού νάρθηκα, γνώστου ως παρεκκλησίου των Παλαιολόγων η των Ελλήνων) αναφέρεται σε μια μαρμάρινη επιγραφή, που βρίσκεται σήμερα στον δεξιό τοίχο στο ύψος του κιγκλιδώματος: Thomas Demetri F. Assanius Paleologus Senatorii vir ordinis a Bizantio cujus maiores regum adfinitate clari Triballis ac Corinthiis dominati sunt. Eversa a Turcis patria puer ad reges Neapolitanos Aragoneos deductus honesto semper habitus loco fortunam eorum ad extrema terrarum dum vixere non deseruit. Demum senex reversus aram divae genitrici de suo P. an. Sal. hominum MDXXIII; η επιγραφή είναι στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο; η αρχική ήταν στην ελληνική γλώσσα και βρισκόταν μέσα στην εκκλησία, κοντά την κύρια είσοδο, τουλάχιστον μέχρι τα έργα επισκευής της βασιλικής που έλαβαν χώρα την περίοδο 1872-1887.
Βιβλιογραφία
Jannis Korinthios, I greci di Napoli e del Meridione d’Italia dal XV al XX secoloAM&D Edizioni, Cagliari 2012


Nessun commento:

Posta un commento